Анастас Георгиев Герджиков е български класически филолог и университетски преподавател, професор доктор на филологическите науки.От

...
Анастас Георгиев Герджиков е български класически филолог и университетски преподавател, професор доктор на филологическите науки.От
Коментари Харесай

На 28 февруари рожден ден има Анастас Герджиков

Анастас Георгиев Герджиков е български класически филолог и академични учител, професор доктор на филологическите науки.

От 2015 година е ректор на Софийския университет.

 Кандидатира се за президент на изборите през 2021 година

Роден е на 28 февруари 1963 година в Кърджали.[3] По-късно фамилията му се реалокира в София, където родителите му стават преподаватели в Софийския университет – проф. Мария Герджикова и доц. Георги Герджиков. През 1982 година завършва Националната гимназия за антични езици и култури. През 1984 – 1985 година следва класическа филология в Софийския университет. През идната година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където през 1990 година приключва магистратура с дипломна работа на тематика „ Аристотеловата рецензия на Платоновите политически творби “.

От 1990 година е хоноруван, а от 1991 година е постоянен помощник по латински език в Софийския университет. През 1994 година специализира в Австрия със стипендия на Австрийската работа за научен продан, а през 1997 г. – в Германия със стипендия на Германската работа за научен продан. През 2001 година пази дисертационен труд „ Понятието clementia в традицията на римската литература от интервала на републиката и идеологията на ранния принципат “. От 2004 година е доцент по антична литература с хабилитационен труд „ Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици “. През 2006 година получава научната степен „ лекар на филологическите науки " с дисертационен труд „ Огледалото на владетеля. Възникване и развиване на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие ". От 2008 година е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „ Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в. “.

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „ Класическа лингвистика “ на Софийския университет.

Научните му ползи са в региона на римската литература и политическата доктрина на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и публикации в региона на античната литература и на регламентацията на висшето обучение. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „ Политика “.

В интервала 2001 – 2003 година е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 година е шеф на Фонд „ Научни проучвания “, а от 2007 до 2010 година е член на профилирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

На локалните избори през 2007 година се кандидатира за кмет на община Надежда от името на Съюз БГ-ПП „ Движение „ Гергьовден “, Политическа партия „ Новото време “, Политическа партия „ Земеделски национален съюз “, като печели 203 гласа или 1.06% и остава на 9 място по брой дали своят вот за него от общо 18 претенденти.

В интервала 2010 – 2011 година е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна активност. От 2011 до 2014 година е заместник-ректор на Софийския университет за образователната активност – докторанти и продължаващо образование. На 17 ноември 2015 година е определен за ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. На 20 ноември 2019 година е избран отново за ректор.

Обявява кандидатурата си за президент на България на 30 септември 2021 година, но не дава отговор на въпроса кой е предложил кандидатурата му.[7] На 3 октомври Инициативен комитет го издига за кандидат-президент, а полковник Невяна Митева за кандидат-вицепрезидент като независими; ГЕРБ обявява поддръжката си за него.

 На 8 октомври поддръжка афишира и Български земеделски народен съюз с председател Николай Ненчев, боен министър във второто правителство на Бойко Борисов.

На 21 ноември 2021 година в кандидатпрезидентския балотаж губи от досегашния президент – генерал Румен Радев. В тандем с Невяна Митева съумяват да завоюват 733 791 гласа. За спечелилите Румен Радев и Илияна Йотова съответно гласоподават 1 539 650 души.

Член е на публицистичната гилдия на Стратегии на просветителната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Education.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР